Admin bejegyzései

Ingyenes Lakossági és Közületi Elektronikai Hulladékgyűjtés

2022. május 13. pénteken 8-16 óráig
2022. május 14. szombaton 08-12 óráig

Helyszín: Polgármesteri hivatal udvarán

A begyűjtés napján mindenki elhozhatja működésképtelen, használaton kívüli, árammal, vagy akkumulátorral működő egész eszközeit, berendezéseit.

( pl.: hűtő, fagyasztó, mosógép, porszívó, elektromos konyhai berendezések, számítógépek, nyomtatók, fénymásolók, telefon, rádió, videó berendezések, elektromos kerti gépek, barkácsgépek, játékkonzolok)

Nem átvehető eszközök: orvostechnikai eszközök, földfém kábel, ipari alu-kábel, radioaktív berendezések, fénycsövek, autó akkumulátor, napelem, robbanásveszélyes eszközük.

Szervezők: Békéssámson Község Önkormányzata és Elektronikai hulladékhasznosító Kft. – Karcag

Bővebb információ: 68/470-000
(hétfő-csütörtök 8-16, péntek 8-12)

Értesítés védőkörzet és megfigyelési körzet elrendeléséről

Tisztelt Lakosság!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának eredményközlője alapján Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes és Tótkomlós településen lévő baromfiállományban magas pathogenitású madárinfluenza fertőző állatbetegség hatóságilag megállapításra került.
A NÉBIH laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az érintett hízólúd állományban.

Dr. Laczó Pál megyei főállatorvos, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály (továbbiakban: Hatóság) élelmiszerlánc-felügyeleti jogkörében eljárva 3 km-es védőkörzet és 10 km-es megfigyelési körzet kialakítását rendelte el Tótkomlós köré írható kör által határolt területen belül.

A 10 km-es sugarú megfigyelési körnek Békéssámson is részét képezi.

A járvány súlyosabb következményeinek megelőzése érdekében a NÉBIH vagy a Hatóság valamennyi kislétszámú baromfitelepet fel fog keresni a baromfiállományok számbavétele és klinikai vizsgálata végett.

Kérjük a Tisztelt Lakosság együttműködését!

Békéssámson Helyi Választási Iroda

Békéssámson Helyi Választási Iroda (HVI)
5946 Békéssámson, Hősök tere 10-12.
Telefon: +3668/470-000

HVI vezető: dr. Ónodi-Szűcs Gyula, jegyző
Email: jegyzo@bekessamson.hu

HVI vezető helyettese: Dunai-Horváth Anett
Email: dunai.horvath.anett@bekessamson.hu

T Á J É K O Z T A T Ó a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozó 2022. évi helyi iparűzési adóelőleg csökkentéséről

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 2022. január 1-jétől hatályba lépett módosítása értelmében a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak* (a továbbiakban: kkv vállalkozó) a 2022. évben végződő adóévben a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék, amennyiben a 2022. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több mint 1 százalék. Bővebben itt olvashat http://bekessamson.hu/wp-content/uploads/2022/02/hipa-adoeloleg.pdf

Felhívás ebzárlatra !

Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el Békés megye, így Békéssámson község közigazgatási területére 2021. október 2. – október 22. közötti időszakra, a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt az alábbiak szerint.

Az állat-járványügyi intézkedések hatálya alatt:

Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani, úgy, hogy a kihelyezett csalétek-vakcinával ne érintkezhessen. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettségi elleni vésőoltás megléte esetén, csak hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

Az érvényes veszettségi védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozás alól.

Az ebzárlat alatt a húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

– A települési önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat ideje alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.

– A jelzett időszakban a legeltetés tilos.

Amennyiben az alkalmazott csalétek-vakcina bőrre, sebbe, szembe, orrba, szájba nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni és értesíteni kell a népegészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt!

Kérjük a fenti intézkedések betartását!

Békéssámson, 2021. szeptember 23.

Polgármesteri Hivatal