Felhívás ebzárlatra !

Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el Békés megye, így Békéssámson község közigazgatási területére 2021. október 2. – október 22. közötti időszakra, a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt az alábbiak szerint.

Az állat-járványügyi intézkedések hatálya alatt:

Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani, úgy, hogy a kihelyezett csalétek-vakcinával ne érintkezhessen. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettségi elleni vésőoltás megléte esetén, csak hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

Az érvényes veszettségi védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozás alól.

Az ebzárlat alatt a húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

– A települési önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat ideje alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.

– A jelzett időszakban a legeltetés tilos.

Amennyiben az alkalmazott csalétek-vakcina bőrre, sebbe, szembe, orrba, szájba nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni és értesíteni kell a népegészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt!

Kérjük a fenti intézkedések betartását!

Békéssámson, 2021. szeptember 23.

Polgármesteri Hivatal